3D kavram olarak gerek mühendislikte gerekse bütün alanlarda karşımıza çıkmaktadır. Çokça duyduğumuz bu kavramı açıklamak, merak eden okurlarımıza bilgi mahiyetinde bu yazıyı hazırlamaya çalıştık. Makale çalışmamıza kavramsal açıklamalar, uygulama alanları ve çeşitleri üzerine bilgiler verecek, detaylı açıklamaya çalışacağız. İyi okumalar.
Makale İçeriği
3D Nedir?
3D kelimesi, ‘3 Dimentional’ yani üç boyutlu kelimesini ifade etmektedir. Mühendislikte ve özellikle tasarımda tek boyutlu, iki boyutlu ve üç boyutlu olarak ifade ettiğimiz alanlar vardır. 1D, 2D ve 3B şeklinde bunları sembolize ederiz. Bir başka açıdan bakacak olursak, 3b, üç boyutlu, yani genişliği, yüksekliği ve derinliği olan bir şey, bir ortam anlamına gelir. Fiziksel çevremiz üç boyutludur ve her gün 3 boyutlu olarak hareket ederiz.
İnsanlar nesneler arasındaki uzamsal ilişkiyi sadece onlara bakarak algılayabilir. Çünkü derinlik algısı olarak da bilinen 3D algımız bulunmaktadır. Etrafımızı incelediğimizde, her bir gözdeki retina çevremizin iki boyutlu bir görüntüsünü oluşturur ve beynimiz bu iki boyutlu görüntüyü 3B görsel deneyimine dönüştürür.
ununla birlikte, her iki gözde de görmenin (stereoskopik veya binoküler görüş) 3B olarak görmenin tek yolu olmadığına dikkat etmek önemlidir. Yalnızca tek gözle görebilen (monoküler görme) insanlar dünyayı hala 3B olarak algılayabilir ve hatta stereo kör olduklarının farkında bile olmayabilir. 3D olarak görmek için araçlardan birini kaçırıyorlar, bu yüzden düşünmeden başkalarına güveniyorlar. Üç boyutlu ürünler daha sonra prototiplere dönüştürülebilir.
Bilgisayarda 3D Algı
Bilgisayarlarda 3 boyutlu (üç boyutlu veya üç boyutlu) derinlik algısı sağlayan bir görüntüyü tanımlar. 3D görüntüler etkileşimli hale getirildiğinde, kullanıcıların sahneye dahil olduklarını hissetmeleri için deneyime sanal gerçeklik denir. Web tarayıcınızın 3 boyutlu görüntüleri görüntülemesi ve bunlarla etkileşim kurması için genellikle özel bir eklenti görüntüleyiciye ihtiyacınız vardır. Sanal gerçeklik deneyimleri ayrıca ek ekipman gerektirebilir. Bu konuda üç boyutlu tasarım için ‘3B tasarım‘ makalemizi okuyabilirsiniz.
Mühendislikte 3B Kullanımı
Mühendislik ve Mimari yazılımlarda 3B kavramı çok kullanılmaktadır. Çizim açısından düşündüğünüz zaman ilk zamanlar 2 boyutlu çizimler yapılırken, artık gelişen CAD yazılımları ile üç boyutlu çizimler hazırlanabilmektedir. Yine nümerik analiz yöntemlerinde ilk zamanlar 1D analizler yapılırken zamanla 2D ve son olarak 3B analizler yapılabilmektedir. 3 boyutlu yazıcı kavramı sonrası ise artık ürünlerin üç boyutlu üretimleri mümkün olmuştur. Bu konuda daha detaylı bilgi için ‘3D Baskı‘ makalemizi okuyabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 12 YORUM
BİR YORUM YAZIN