0850 441 70 53
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Ultimaker S5 Yazıcı Temizleme

14 Eylül 2021
55 kez görüntülendi
Ultimaker S5 Yazıcı Temizleme

Ultimaker S5 yazıcı temizleme ve bakımı üzerine bir yazı hazırlayarak müşterilerimizi bilgilendirmek istedik. Bildiğiniz üzere Ultimaker, 3d yazıcı sektöründe mükemmel ürünler çıkartan bir firmadır. İşte bu noktada en çok kullanılan ürünler olduğu için temizleme üzerine bilgi vermeye çalışacağız. Sahip olduğunuz ürünleri gerektiği gibi önemi vermezsek maalesef ömürlerini kısa zamanda tamamlamakta yada büyük arızalar çıkartmaktadır.

S5 3D Yazıcıyı Tanıyalım

Şimdi 3D yazıcı dünyasının önemli özelliklerini birleştirmiş ve en çok tercih edilen Ultimaker 3D yazıcısını tanıtalım sizlere. En önemli özelliği güçlü, güvenilir ve yetenekli 3B yazdırma seçenekleridir. Kolay kullanıma sahip olmasının yanında, geniş bir baskı hacmi sunar. Hassas ve özellikle endüstriyel kalitede baskı edinmenizi sağlar. Böylece kusursuz prototipler üretme imkanına sahip olmuş olursunuz. Evet, bir başka önemli özelliği çift nozüle sahip olması. Yani çift ekstruder ile farklı malzemelerden baskılar alabilirsiniz. Örneğin bir ekstruder de PLA flament varken, diğer ekstruder de PVA flament ile baskı alabilirsiniz.

Kusursuz prototipler için bütün özellikleri ile alternatifsiz bir 3d baskı sağlayan bu yazıcı bir çok özelliğe daha sahiptir. Örneğin 330 x 240 x 300 mm boyutlarında baskı alanı sunmaktadır. Böylece bu hacimdeki mükemmel tasarımlarınızı prototipe dönüştürebilirsiniz. 3D tasarımlarınızı hazırlayın ve baskınızı alın. Nozül çapı 0.25 mm, 0.4 mm ve 0.8 mm ölçülerinde seçenekleri sunmakta ve flament çapı ise 2.85 mm’dir. Bir başka özelliği ise XYZ eksenlerindeki hassasiyeti sırasıyla 6.9, 6.9 ve 2.5 mikron değerindedir. Tabla sıcaklığını ise 20 ila 140 °C sıcaklığı aralığında ayarlayabilirsiniz. Sonuç olarak size mükemmel bir baskı keyfi sunmaktadır. Ürün geliştirme süreçleri hakkında bilgi için ‘Ürün Geliştirme‘ makalemizi okuyabilirsiniz. Ultimaker S5 yazıcı temizleme hakkında bilgi vermeye devam edelim.

Ultimaker S5 Yazıcı Temizleme Aşamaları

En iyi baskı sonuçları için Ultimaker S5’i kullanırken temiz tutmak önemlidir. Ultimaker S5’in kolayca tozla kaplanabileceği bir odada kullanılmaması ve yazıcının içinde olabilecek küçük malzeme parçalarının çıkarılması önerilmektedir. Bunun yanı sıra Ultimaker S5’te daha düzenli temizlik gerektirebilecek birkaç parça vardır.

Cam Baskı Tablası Temizliği

Baskıdan sonra baskı artıkları veya baskı tablasına yapışmış fazla yapıştırıcı olabilmektedir. Bu, düzgün olmayan bir baskı yüzeyine neden olabilmektedir. Potansiyel kontaminasyon kaynakları, parmak gresi gibi toz veya yağlı maddelerdir. Bir baskıyı kaldırmak, aynı zamanda bir yapıştırıcı tabakasının yapışma kalitesini de azaltabilmektedir. Yapı plakasını düzenli olarak temizlemeniz ve (varsa) yapıştırıcıyı yeniden uygulamanız önerilmektedir.

Yeni bir baskıya başlamadan önce her zaman baskı tablasının yüzeyini kontrol edin. Ayda en az bir kez, aşağıdaki adımları uygulayarak baskı tablasını iyice temizleyin:

DİKKAT: Baskı plakasının soğuduğundan ve Z ekseninin altına indirildiğinden daima emin olun!

  1. Ön taraftaki baskı tablası kelepçelerini açın, cam baskı tablasını ileri doğru kaydırın ve yazıcıdan çıkarın
  2. Yapı plakasını temizlemek ve yapışkanları çıkarmak için ılık su ve aşındırıcı olmayan bir sünger kullanın. Gerekirse, yapışkanları çıkarmak için bir miktar deterjan kullanabilirsiniz. Veya herhangi bir yağlı maddeden kurtulmak için alkol jeli kullanılabilmektedir.
  3. Yapı plakasını temiz bir mikrofiber bezle kurulayın
  4. Cam baskı tablasını, uyarı etiketi yukarı bakacak şekilde ısıtılmış yatağın üzerine yerleştirin. Arkadaki baskı plakası kelepçelerine oturduğundan emin olun ve sabitlemek için öndeki baskı plakası kelepçelerini kapatın
ultimaker s5 temizliği, cam baskı plakası temizliği
Cam Baskı Plakası Temizliği

Cam Komponentlerin Temizlenmesi

Yazıcının tüm cam bileşenleri (cam kapılar ve dokunmatik ekran), tozu veya parmak izlerini gidermek için düzenli olarak temizlenmelidir. Kuru veya gerekirse biraz nemli mikrofiber bez kullanılarak temizlenebilirler. Ultimaker S5 yazıcı temizleme konusunda en önemli adım komponetlerin temizlenmesidir.

ultimaker s5 cam komponetlerin temizlenmesi
Cam Komponentlerin Temizlenmesi

Ultimaker S5 Yazıcı Temizleme İşleminde Nozzle

Ultimaker S5’i kullanırken malzeme nozulların dışına yapışabilmekte ve bozulabilmektedir. Bu, yazıcınıza zarar vermeyecek olsa da, en iyi yazdırma sonuçlarını elde etmek için püskürtme uçlarını temiz tutmanız üretici tarafından önerilmektedir.

Not: CC baskı hücresini kullandığınızda, püskürtme ucu kapağının kalitesini ayda bir kez kontrol etmeniz gerekmektedir. CC baskı hücrelerinin bakımı hakkında daha fazla bilgi bu sayfada bulabilirsiniz.

Yeni bir baskıya başlamadan önce daima püskürtme uçlarını kontrol edin. En az ayda bir, aşağıdaki adımları izleyerek nozüllerin dışındaki plastiği çıkarın:

  1. Ultimaker S5’te yapılandırma menüsüne gidin, baskı hücresi 1’i seçin, ardından sağ üst köşedeki simgeye tıklayın ve Sıcaklığı ayarla’yı seçin
  2. Hedef sıcaklığı 150 °C’ye ayarlamak için kontrolleri kullanın. Bunu 2. baskı hücresi için tekrarlayın ve bu baskı hücresinin indirildiğinden emin olun.
  3. Dışındaki malzemenin yumuşamasını bekleyin. Püskürtme uçları sıcak olduğunda, malzemeyi cımbızla dikkatlice çıkarın.

DİKKAT: Bu işlem sırasında memelere dokunmayın ve temizlerken ısınacaklarından dikkatli olun.

DİKKAT: Nozzle kapağı kırılgandır ve sızdırmazlık işlevine sahiptir. Cımbız kullanırken meme kapağına zarar vermemeye dikkat edin.

Ultimaker S5 Nozzle Temizleme
Ultimaker S5 Nozzle Temizleme

İPUCU: Malzeme, memenin dışında, meme kapağının üzerinde daha yüksekte birikmiştir. Yazıcı kafası fan braketini açarak durumun bu olup olmadığını kontrol edin. Yazdırma kafasının düzgün bir şekilde kapanabilmesini sağlamak için bu malzeme yukarıda açıklandığı gibi cımbız kullanılarak çıkarılmalıdır.

Bowden Tüplerini Temizleyin

Bowden tüplerindeki parçacıklar, filamentin düzgün hareketini engelleyebilir veya renkleri karıştırabilir. Bu tüplerin en az ayda bir veya filament taşlama ile ilgili bir sorun yaşadıktan sonra temizleyin. Bowden tüplerini temizlemek için önce yazıcıdan çıkarılmaları gerekir. Bowden tüplerini temizlemeyle ilgili kılavuzumuzu okuyun.

Ultimaker S5 Yazı Temizleme ve Yazıcının İçinin Temizlenmesi

Hazırlama lekeleri gibi küçük malzeme parçaları yazıcının içinde birikebilmektedir. Aşağıdaki adımları uygulayarak bunları düzenli olarak yazıcının içinden çıkarın:

  1. Konfigürasyon > Yapı plakasına giderek yapı plakasını kaldırın ve Yükselti seçin.
  2. Yazıcının içini mikrofiber bir bez veya elektrikli süpürgeyle temizleyin. Buradaki engeller yazdırma sorunlarına neden olabileceğinden, Z limit anahtarının etrafındaki alana özellikle dikkat edin.

DİKKAT: Alt panelde daha büyük nesneler bırakmak, baskı plakasının düzgün bir şekilde dönmesini engellediği için hatalara yol açabilir.

NOT: Malzeme İstasyonu ile birlikte yazıcının içinin daha sık temizlenmesi önerilir. Her baskıdan sonra veya en az haftada bir kez astarlama/hazırlama prosedürü tarafından oluşturulan filament ipliklerini çıkarın.

blank
3D Yazıcı İçi Temizleme

Ultimaker S5 Temizleme ve bakım konusunda daha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edebilir veya yazının orijinalini okumak için tıklayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?