PVA Filament Nedir? 3D baskı teknolojisinde gelinen önemli noktalardan birisidir. Ayrıca karmaşık şekilli parça prototipi üretmek istiyorsanız vazgeçilmez aracınız PVA filamentdir. Peki, bu kadar önemli bir malzemenin bu şekilde kullanılmasının sebebi nedir? İşte cevabı: kusursuz yüzeyler, karmaşık şekilli yüzeylerin üretilebilmesidir. Bu değeri PVA malzemesinin suda erimesi sağlamaktadır. Böylece eşsiz eserler ortaya çıkartabilmekteyiz. Aslında tasarımlarınızın ürüne dönüşmesinde önemli bir aşamadır. Bizde bu mükemmel malzemeyi tanıtmak üzere bu makaleyi hazırladık. İyi okumalar.
Makale İçeriği
Polivinil Alkol Hakkında
PVA, yani Polivinil Alkol, bir malzeme türüdür. Aslında bu malzeme suda çözünebilen sentetik bir polimerdir. Kimyasal formülünü merak edenler için [CH2CH(OH)]’dır. PVOH, PVA yada PVAI gibi isimlerle de tanıtılmaktadır. Filament, kağıt, tekstil çözgü haşıl makinesinde, PVAc yapıştırıcı formülasyonlarında ve bir çok kaplama türünde kullanılmaktadır. Ayrıca renksiz ve kokusuzdur.
Bu malzemenin en önemli kullanım alanlarından birisi artık 3D baskıdır. Bu arada 3D baskı hakkında bilgi almak ve ayrıca baskı hizmeti almak için ‘3D Baskı‘ makalemizi okuyabilirsiniz. PVA, yani Polivinil Alkol, bir 3D baskı filamentidir. Yumuşak, biyolojik olarak parçalanabilen bir polimerdir. Ayrıca suda çözünür bir malzemedir. PVOH’ın PVAL’ı olarak da bilinmektedir. Sonuç olarak Polivinil Asetat oluşturmak için vinil asetatın polimerizasyonu işlemiyle yapılmaktadır. Daha sonra ise PVA filamentini oluşturmak için hidrolize edilmektedir.
PVA malzemesi suda kolayca çözülebilmektedir. Bu da onu destek malzemesi olarak mükemmel bir seçenek haline getirmektedir. Nesne oluşturulduktan sonra, istenen tasarımda net bir 3D nesne bırakarak PVA’nın çözüleceği suya konulmaktadır. PVA filamenti, özellikle kısmen kapalı boşlukları olan karmaşık şekiller oluşturmak için çok kullanışlıdır. Filament desteği, nesneyi ılık suda eriterek kolayca çıkarılmaktadır..
PVA Filamenti Neden Kullanılır?
PVA filament kullanmanın birçok avantajı vardır. Birincil avantajı, suda çözünür olmasıdır, bu da kullanımı ve çıkarılmasını kolaylaştırmaktadır. Gerçek nesneyi yapmadan önce prototip modeli yapmak için bunları kullanabilirsiniz.
PVA filamenti ayrıca 3D baskı için biyolojik olarak parçalanabilmektedir. İçinde yağ bulunmayan toksik olmayan bir malzemedir. Diğer filamentlerin aksine, PVA filamenti çalışmak için en kullanıcı dostu malzemelerden biridir. Bunları kolayca çözebildiğiniz ve fazladan nesneler için alan endişesi duymadığınız için test nesnesi oluşturmak için mükemmeldirler.
Zamandan ve paradan tasarruf sağlayan ek solvent gerektirmez. Ve PVA’nın da herhangi bir ek donanıma ihtiyacı yoktur. PVA’nın 3B nesneler oluşturmak istediğinizde çalışmak için sorunsuz bir malzeme olduğunu söyleyebilirsiniz.
3D Baskı Ayarı Bu Malzeme İçin Nasıl Yapılır?
En iyi sonuçları alabilmeniz için PVA filamentini akıllıca kullanmak önemlidir. Öncelikle çift ekstrüzyon sunan bir yazıcıya ihtiyacınız var. PVA filament 1.75’i kullanmak için doğru 3D yazıcıya sahip olmak önemlidir. 3B nesneyi birkaç saatliğine ve çok uzun süre istemiyorsanız, PVA’yı asla birlikte kullanmayın. Her ikisi de çok benzer baskı sıcaklığına sahip olduğundan, PVA ile birlikte PLA filamenti kullanın. Karmaşık tasarımlara sahip baskı nesnelerini veya iç boşlukları olan parçaları seçin.
Sıcaklık ayarı, kullandığınız malzeme ne olursa olsun 3D baskının en önemli parçasıdır. Aynı şekilde, PVA filamenti için doğru sıcaklık ayarı, yüksek sıcaklıkta çözülüp topak haline gelebileceğinden çok önemlidir. Kullandığınız markaya göre sıcaklık ayarı değişebilmektedir. Bazıları 180 santigrat derecede çalışabilmektedir. Bazıları daha yüksek sıcaklıkta çalışabilme özelliğine sahiptir.
PVA Filament Özellikleri
Bu filament, destek malzemesi olarak kullanılmaktadır. Endüstriyel seviyede çift baskı hücresi bulunan 3d yazıcılarda kullanılmaktadır. Bu arada 3d yazıcı tarihi ile ilgili makale okumak için ‘3D yazdırma tarihi‘ makalemizi okuyabilirsiniz. Bu yapılar farklı malzemeler kullanılabilmesi için özel olarak tasarlanmıştır. Genel özellikleri:
- Üretim sonrası zımpara gibi yüzey işlemlerine gerek olmadan, yüksek boyutsal hassasiyet sağlar.
- Sıkı toleranslı parçalar için ideal bir destek malzemesidir.
- Destek malzemesinin çözünmesi için beklemeye gerek kalmamaktadır.
- Yüksek raf ömrü ve neme karşı daha az duyarlıdır.
- Destek yüzeyinde yüksek çözünürlük sağlamaktadır.
PVA Filament Ultimaker
Ultimaker PVA (polivinil alkol), çoklu ekstrüzyon 3D baskı için önde gelen suda çözünür destek malzemesidir. Size özgürlük ve rahatlık sunar: Musluk suyunda çözünen destekler gerektiren karmaşık model geometrileri tasarlamak için.
Ultimaker PVA, pazar lideri çift ekstrüzyon 3D baskı deneyimimizin merkezinde yer almaktadır. PLA, Tough PLA, CPE ve Naylon’a güvenilir yapışma sağlamaktadır. Toksik olmayan formül, güvenli bir şekilde atılabilen normal musluk suyunda çözünebilmektedir. Tehlikeli yan ürünler olmadan %100 biyolojik olarak parçalanabilmektedir. İyi termal kararlılık, diğer PVA filamentlerine kıyasla daha iyi bozulma direnci sağlamaktadır.
PVA Filament Fiyat
Mekanik tasarımlarınızın, sanatsal tasarımlarınızın 3d prototipini üretmek için mükemmel bir destek malzemesidir. Peki mekanik tasarım hakkında merak ettiklerinizi ‘Mekanik Tasarım‘ makalesinden okuyabilirsiniz. PVA baskı malzemesi 1.75, 2.85 mm baskı hücresi çapına göre fiyatlandırılmaktadır. Ortalama fiyat aralığı 400 TL ila 1200 TL aralığında değişmektedir. Marka, kalite, çap gibi bir çok değişken fiyatı belirlemektedir. Bu mükemmel ürünü satın almak için bizi arayın. Ayrıca baskı sürecinde destek malzemesi kullanarak kaliteli baskı için bize ulaşın.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN