ABS mi PLA mı? sorularına cevap arayacağımız bu makalede, ayrıca ürünlerin baskı süreçleri ile ilgili de kritik bilgiler vereceğiz. PLA ve ABS 3d teknolojisinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza giren 3d baskı ve onu sağlayan 3d yazıcılar ile bir çok malzeme kullanılarak baskı yapılabilmektedir.
PLA ve ABS flament malzemeleri 3d baskı dünyasında en çok kullanılan malzemelerdir. Düşük maliyet, bulunabilirliği ve özellikle basılabilme yeteneği açısından özellikle yeni başlayan kişiler için en çok tercih edilen ürünlerdir. Peki bu kadar çok tercih edilen iki flament malzemesi için, bun malzemeleri seçmek için ne sebep vardır? İşte kritik soru bu. Her iki malzeme, yani PLA ve ABS, FFF diğer adıyla FDM teknolojisine uygun, bu baskıya cevap veren bir malzemedir. FDM teknoloji hakkında merak ettiğiniz bilgilere ‘FDM Nedir?‘ makalemizden ulaşabilirsiniz. Ancak, her ikisi de uygun flament olmasına rağmen, eşsiz özelliklerini anlamak, 3D baskılarınızdan en iyi görsel görünüm veya dayanım performansını elde etmenize yardımcı olabilir. O zaman gelin bu makalede, iki flament malzemesi için ayrıntılı bir inceleme yapalım. Bunun yanında seçiminde rehberlik yapacak temel özellikleri de tanıyalım.
Makale İçeriği
Flament Malzemesi Seçiminde Tercih Kriterleri
Flament seçiminde en önemli kriterler basılabilirlik, rijitlik, dayanım, tokluk, sertlik ve termal dirençtir. Ha bu arada yine önemli bir kriter, maliyet:) Üretim maliyetlerini düşürmek, ama kaliteden ödün vermeden çok önemlidir.
- Basılabilirlik: Minimal çaba ile ilk defada basmak istediğiniz parça ne kadar zor ve kolaydır
- Rijitlik: Parça üzerine herhangi bir yük uygulandığı zaman malzeme deformasyona veya eğilmeye direnci ne kadardır
- Dayanım: Kalıcı olarak deforme olmadan veya kırılmadan ne kadar yük taşıyabilir? (PLA ve ABS benzer gerilme mukavemetine sahip olduğundan, bu kılavuz eğilme mukavemetine odaklanmaktadır.)
- Tokluk: Darbelere ne kadar dayanabilir?
- Sertlik: Kesmeye veya aşınmaya ne kadar dayanabilir?
- Termal Direnç: Özelliklerini korurken ne kadar ısıya dayanabilir?
Neden PLA Malzemesi?
Polilaktik asit filamenti veya PLA, biyolojik olarak parçalanabilen, genellikle mısırdan oluşturulan, bitki kaynaklı bir termoplastiktir. Bu çevresel bilgiler ve yazdırmanın kolay ve hızlı olması, onu 3B baskıda yeni olan eğitimciler ve kullanıcılar için çekici bir seçim haline getiriyor.
Makalemize başlarken malzeme açısından ikisini kıyaslamasını yapmak isteriz. PLA malzemesi Biopolimer Poliaktik Asit olarak bilinen bir malzemedir. Adından da anlaşılacağı üzere biyo malzemedir ve biyo malzemelerden çıkartılan dekstroz (şeker)’den yapılmaktadır. PLA için daha fazla bilgiye ‘PLA Flament İle Ürün Baskısı‘ makalemizi okuyabilirsiniz. PLA özellikle mısır nişastası veya şeker kamışı gibi bir karbonhidrat kaynağının kontrollü koşullar altında fermantasyon yoluyla üretilen bir polyesterdir. 3d baskı sektöründe en çok kullanılan malzemelerden birisidir. Özellikle biyo esaslı olması çevreye ve insana zarar vermemesini sağlıyor.
PLA için daha yüksek bir erime noktasından bahsetmiş olsak da, malzeme “erimeden” çok önce bir parça işe yaramaz hale gelecektir. Pratikte PLA, baskılı parçanın 50 ° C’den yüksek sıcaklıklara maruz kaldığı uygulamalar için uygun değildir.
PLA genellikle estetik özellikleri nedeniyle seçilir. PLA’nın erime noktası düşüktür (yaklaşık 145 ° C) ve bu FFF 3D baskı sürecine çok uygundur. Bu, ince detayların ve pürüzsüz yüzeylerin PLA baskılarla tutarlı bir şekilde elde edilebileceği anlamına gelir, bu da onu mimari modeller, ürün prototipleri ve eğitim yardımcıları için ideal hale getirir.
Peki ya mühendislik özellikleri?
PLA, 103 MPa eğilme mukavemeti ile iyi sertlik ve mukavemet sunar. PLA ayrıca son derece serttir, bu bazı uygulamalar için iyi olabilir, ancak aynı zamanda kırılgan hale getirir ve kırılmaya veya darbelerden kaynaklanan diğer hasarlara yatkın hale getirir.
PLA filamentinin sertliğine ve kuvvetine rağmen, PLA’nın ısıya veya kimyasallara maruz kaldığında zayıf bir şekilde başa çıktığını belirtmek gerekir. Bu, PLA’yı tekrar tekrar kullanılması amaçlanan parçalar için veya değişen koşullara sahip ortamlarda (dış mekan gibi) çok daha az arzu edilen bir seçenek haline getirir.
Neden ABS Malzemesi
Akrilonitril Bütadien Stiren (ABS) mükemmel mekanik özelliklere sahiptir, tokluk ve dayanıklılık gerektiren nesneler için idealdir. Birçok deneyimin bir dezavantajı, ABS’nin PLA’ya göre baskı yapmanın daha zor olabilmesidir ve parçalar bazen baskı işlemi sırasında eğrilir. Ancak, bunu azaltmanın yolları var. ABS mi PLA mı? sorusu için hazırladığımız makale ve diğer hizmetler için bizi arayın.
Ultimaker ABS malzemesi, eğrilmeyi en aza indirmek ve katmanlar arası tutarlı yapışmayı sağlamak için özel olarak formüle edilmiştir. ABS ile daha da iyi sonuçlar verecek bir baskı ortamı için Ultimaker S5 Pro Paketi gibi tamamen kapalı bir 3D yazıcı seçin.
85 ° C’ye kadar ısı direnci ile ABS, PLA’dan çok daha sıcak ortamlarda kullanılabilir.
PLA ile karşılaştırıldığında ABS filamentin mukavemeti, taşıyabileceği yükler (70,5 MPa) açısından biraz daha düşüktür. Ancak diğer mekanik özellikleriyle bunu telafi ediyor.
Yüksek darbe dayanımı ile (İzod 10,5 kJ / m²’ye kadar test edildi) ABS parçaları, işlevsel prototipleme veya son kullanım parçaları için kullanılıyorsa PLA’dan daha dayanıklı olacaktır.
ABS mi PLA mı Tartışma ve Öneriler
Genel olarak, mühendislik özelliklerinden çok kolay bir baskı deneyimine önem veriyorsanız, PLA tercih ettiğiniz filamenti olmalıdır. Birkaç darbeye dayanacak ve zamana dayanacak bir parça arıyorsanız, ABS’yi seçin.
Ancak, 3B baskının pek çok potansiyel kullanımıyla, seçim her zaman bu kadar basit değildir. Aklınızda benzersiz bir uygulama varsa, seçiminizi yapmadan önce teknik veri sayfalarını ayrıntılı olarak incelemeye değer. Makale konusunda hakkında daha detaylı bilgi için linke tıklayınız.
ABS mi PLA mı? sorusuna cevap verdiğimiz bu makalenin sonunda size hizmetlerimizi tanıtmak isteriz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
BİR YORUM YAZIN